Kronologija skupine Basisti

1984 > 1985 > 1986 > 1987 > 1989 > 1994 > 1996 > 1998 > 1999 > 2000 > 2002 > 2003 > 2005 > 2013 > 2014

Bojan Jurjevčič - Jurki

Bojan Jurjevčič - Jurki
Rojen 16.10.1958. Tehtnica & Pes. Poročen & ljubljančan. Samostojni kulturni delavec - glasbenik. Prva kitara, prva pesem - Sam stojim ob morju, pri štirinajstih. Jurki kupi bobne, Jurki proda bobne - pri sedemnajstih.
Z Gojmirjem Lešnjakom - Gojcem in Tonijem Apohalom naredijo skupino Odpad, ki se po odhodu Jurkija v JLA spremeni v skupino Srp. Ko se vrne iz vojske sodeluje s skupino Srp na koncertih in na snemanjih. Jurki, Aljoša Kosor, Vlado Pirc in Fico se pol leta zaman trudijo v Meduza bluz.

1984

Basisti

Bojan Jurjevčič - Jurki: vokal, kitara, orglice, bobni
Borut Slabe: kitara, spremljevalni vokal, klaviature, flavta
Ivan Godler: bas
V kleti v Tacnu nastanejo Basisti in skladbe Od dela se umira, Inšpektor Bojan, Dan mladosti, Ksiht, Drevored poljubov, Nora hiša in drugi.

1985

Basisti

Pridružijo se Sergej Jereb (bobni), Primož Simončič (sax) in Uroš Sever (trobenta). V studiu Boruta Činča Basisti posnamejo prej omenjene pesmi. Od dela se umira postane hit na radiu Slovenija. Uredniki jo najraje vrtijo zgodaj zjutraj, ko večina odhaja na delo. Na lestvici Stop-Pops 20 ostane deset tednov in prileze do drugega mesta. Tudi Inšpektor Bojan je tam deset tednov - do četrtega mesta. Tega leta Basisti nastopijo na Zaječarski Gitarijadi.

"Najboljši vtis večera so poleg skupine Ogledala pustili Basisti iz Ljubljane."
[Aleksandar Žikić - Rock]

1986

Basisti

Basisti leta 1986

Postava se spremeni. Basista zamenja Iztok Vidmar, bobnarja Blaž Grm, trobentača Janko Belin, kasneje pa se jim pridruži še Igor Rižnar na violini. To je bila najboljša postava Basistov v prvem obdobju. Pri Činču posnamejo nove pesmi ter koncertirajo po Sloveniji. Nastopijo na Pop delavnici in dobijo nagrado strokovne žirije. Opažen je tudi njihov nenavadni nastop v tej oddaji.

"Samosvoja skupina Basisti ... Njihova muzika ne pozna ustaljenih pop obrazcev, v besedilih pa obravnavajo priljubljene pankovske teme dosti bolj dodelano kot mnogi radikalni rokerski kolegi.
[Mladina]

1987

Skupina Basisti po nekaj nastopih razpade zaradi odhoda polovice članov. Jurki in Sergej Jereb v duu Eva Greva posnameta skladbo z naslovom Brezmadežno početje. Jurki kot pevec sodeluje tudi s skupinama Mr. Zorro in Arthur Chemnitz.

1989

Medtem Jurki začne samostojno kariero kot skladatelj gledališke in filmske glasbe (50 gledaliških in skoraj 30 kratko-metražnih in dokumentarnih filmskih avtorskih glasbenih del). Z Gojmirjem Lešnjakom - Gojcem posnameta nekaj otroških in mladinskih kaset s pesmimi Nika Grafenauerja, Milana Jesiha in Borisa A. Novaka. V duu skoraj sedemdesetkrat nastopita po šolah v Sloveniji.

1994

Jurki z Basisti

SpominčiceHoruk v nove čase

Izide prva samostojna plošča Horuk v nove čase s songi Frana Milčinskega - Ježka. Na predstavitveni koncertni turneji po Sloveniji Nikolo Sekluloviča na basu zamenja Nino de Gleria. Tako plošča kakor tudi koncerti so pri kritikih zelo opaženi in dobro ocenjeni.
Jurki napiše glasbo in aranžma za skladbo Igrala je igrala na plošči Spominčice Vlada Kreslina.

1996

Jurki z Basisti

Elvis de Luxe

Jurki, Borut Slabe, Nino de Gleria in Blaž Grm skupaj za kompilacijo Elvis de Luxe posnamejo priredbo skladbe Wooden Heart Elvisa Presleya.

1998

Gojc z Basisti

Tistega lepega dne

Gojc, Jurki, Borut Slabe in Blaž Grm posnamejo pesem Naša vojska za kompilacijo Tistega lepega dne.

1999

Jurki z Basisti

Izštekani II

Na kompilaciji Izštekani II izide skladba E lon lan ler v živi izvedbi Jurkija, Boruta Slabeta in Blaža Grma.

2000

Jurki z Basisti

Jurki 1. januarja 2000 z isto dvojico in Janijem Lahom zopet sestavi Basiste. Več kot pol leta vadijo materiale za novo ploščo, ko kitarist zaradi poklica zapusti skupino. Po napornem iskanju in preizkušanju novih kitaristov se Jurki odloči, da bo sam v svojem studiu in s pomočjo prijateljev posnel ploščo in potem sestavil skupino.

2002

Jurki & Basisti

Dama in top

Skupina je v začetku leta sestavljena in se preimenuje v Jurki & Basisti. Pri založbi Multimedia izide plošča Dama in top s trinajstimi novimi avtorskimi skladbami (razen dveh besedil).

2003

Jurki & Basisti

Bojan Jurjevčič - Jurki: vokal, kitare, programiranje
Blaž Grm: bobni, tolkala, spremljevalni vokal
Marko Boh: klaviature, harmonika, piščali, spremljevalni vokal
Uroš Rakovec: kitare, mandolina
Sergej Jereb: bas

Jurki & Basisti v zgornji postavi koncertirajo po slovenskih klubih in gledališčih.

2005

Jurki nadaljuje s pisanjem glasbe za gledališče, film, radio in televizijo ter oglase (RA in TV). Do leta 2013 se nabere avtorske glasbe za približno 70 gledaliških predstav, 20 igranih in dokumentarnih filmov, 400 oglasov ...

2013 Jurki & Basisti snemajo novo ploščo Jurki & Basisti snemajo novo ploščo

Jurki & Basisti pripravljajo materiale za novo ploščo.
Zasedba:
Bojan Jurjevčič - Jurki: vokal, kitare, programiranje
Miha Meglič: kitare, lap steel
Miloš Rebula: klaviature
Janez Lah: bas
Žiga Kožar: bobni, tolkala

  Jurki & Basisti snemajo novo ploščo Jurki & Basisti snemajo novo ploščo Jurki & Basisti snemajo novo ploščo
2014 Dama in top

Nova plošča Jurki & Basisti

Maja izide nova plošča Jurki & Basisti. Sledijo promocijski nastopi in snemanje videospotov.

© 2010, Bojan Jurjevčič Jurki. Vse pravice pridržane. | Oblikovanje Studio Mars